‘Stylist vs. Fotograaf’, Gastcollege bij Artemis Hogeschool voor Styling

Deze week waren mr. Alphons Geerlings en Sam van den Berg op bezoek bij Artemis Hogeschool voor Styling aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het was wederom een gastcollege met grote interesse vanuit zowel de student als de docent.

Sam geeft lesDe nadruk lag dit keer op de intellectuele eigendomsrechten van de stylist. Zo werd tijdens dit college onder andere de rechtszaak van Kluwer en Lamoth behandeld. In dit geschil is de vraag welke partij de auteursrechten bezit op bepaalde foto’s:

A) Lamoth, de fotograaf die de foto’s heeft gemaakt.
of
B) Kluwer, de stylist die de gefotografeerde setting heeft samengesteld.

In 1990 boog de Hoge Raad zich over dit vraagstuk. Hier werd besloten dat er in dit geval sprake is van gezamenlijk auteursrecht, beide partijen spelen namelijk een essentiële rol in het tot stand komen van het werk. Bij gedeelde auteursrechten zullen de partijen samen moeten beslissen wat er wel en niet met het werk gebeurd.

Klik hier voor de volledige uitspraak van de Hoge Raad.

Het is van belang dat je als maker bewust bent van jouw intellectuele eigendomsrechten in dit soort situaties. Op deze manier kan je vooraf duidelijke afspraken maken, vermijd je conflicten en kan je je volledig focussen op datgeen waar jij goed in bent: creëren.

Sam van den Berg

artemis