Wat kan er allemaal geregistreerd worden?

Ieder document waarbij je op een dag wellicht moet kunnen aantonen dat dit document jouw creatie en eigendom is. Het kan hierbij gaan om: bouwtekening, recepten, juridische documenten, rekeningen, manuscripten, filmscripts, songteksten, ideeën, radio- of televisieformats, fotomateriaal, ontwerpen, computersoftware, contracten, businessplannen, concepten voor nieuwe producten en diensten, notulen van vergaderingen, you name it. Je kan dus alles uploaden als het maar in de vorm van een PDF-bestand is.

 

Waarom registreren?

Elk jaar worden er duizenden documenten, zowel digitaal als op papier, gestolen of zonder goedkeuring veranderd. Dat is nog niet alles: veel intellectuele eigendommen worden al gestolen, voordat ze officieel geregistreerd zijn. Obstakels voor registratie zijn vaak de bureaucratische rompslomp en de hoge kosten die het met zich meebrengt. Het CC Proof concept doorbreekt deze barrières door de snelle registratie van documenten voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken.

 

Wanneer is mijn idee beschermd?

In Nederland is al jouw intellectuele werk automatisch beschermd onder auteursrecht wanneer je iets creëert. Maar je moet wél kunnen aantonen dat jij het gemaakt hebt, in ieder geval voordat een ander roept dat hij het gemaakt heeft. Als je jouw werk geregistreerd hebt bij CC Proof kan je snel en makkelijk aantonen dat jouw werk jouw intellectuele eigendom is en vanaf welke datum. Het is daarom zaak om intellectueel eigendom zo snel mogelijk te registreren. Het beste is om ook al de ontwerpen van je idee tijdens de ontwikkeling en na iedere ontwikkelfase (concept, draft, basis, detail, final) te registreren, om veilig te stellen dat het hele idee integraal juridisch wordt beschermd.

 

Wat is het verschil tussen het registreren van mijn werk bij een advocaat of notaris en bij CC Proof?

In principe geen verschil. Beide registraties zijn rechtsgeldig en kunnen gebruikt worden om aan te tonen dat jouw werk jouw intellectuele eigendom is. Het voordeel bij CC Proof is dat registreren bij CC Proof aanzienlijk goedkoper is, zeker als je regelmatig iets wilt registreren. Daarnaast is CC Proof ontwikkeld in samenwerking met notarissen en juristen met specialisaties in het intellectueel eigendomsrecht. Deze notarissen zijn ook als ambassadeurs bij het CC Proof concept betrokken.

 

Hoe lang is mijn idee beschermd?

Jouw idee is voor altijd beschermd. Zoals eerder is aangegeven ontstaat het auteursrecht op het moment van de creatie van je idee. Door het idee te registreren ontvang je een bewijs van het tijdstip waarop je creatie is ontstaan.

 

Kan ik werk voor mijn cliënten registreren bij CC Proof?

Ja, als je daar duidelijke afspraken met je cliënt over hebt gemaakt met betrekking tot het intellectueel eigendomsrecht.

 

Op wiens naam moet ik mijn idee registreren?

Als het jouw eigen idee is kun je het op je eigen naam laten zetten. Heb je het idee samen met iemand anders verzonnen dan kun je het op meerdere namen laten zetten. Het is ook mogelijk om het idee op naam van een bedrijf te zetten.

 

Is het registreren in CC Proof vertrouwelijk?

Het registreren bij CC Proof is 100% vertrouwelijk. Je idee wordt automatisch veilig in de digitale Kluis opgeborgen.

 

Kan ik mijn geregistreerde werk op een later tijdstip wijzigen/aanpassen?

Wil je aanpassingen maken aan het idee? Dat kan, maar daarbij leg je die aanpassingen vast in een nieuwe registratie, met een nieuwe geboortedatum. Alleen op die manier is het vastleggen van je idee volledig beschermd tegen fraude. Daarom krijg je met het CC Proof abonnement een ongelimiteerd aantal registraties. Op deze manier kan je jouw idee direct up-to-date maken wanneer je een nieuwe ingeving krijgt.

 

Ben ik wettelijk beschermd als mijn werk wordt misbruikt en/of gestolen?

Je kan te allen tijde bij CC Proof de exacte datum en tijd van jouw registratie verifiëren, mocht je stappen willen ondernemen tegen een partij als je denkt dat die partij het idee gestolen heeft. CC Proof werkt samen met ervaren juristen die jou kunnen helpen bij eventueel in te stellen gerechtelijke procedures inzake intellectueel eigendomsrecht.

 

Hoe kan ik mijn abonnement stopzetten?

Het abonnement kan op ieder moment worden stop gezet. Er kan worden opgezegd in je account of door te mail naar CC Proof (info@ccproof.nl). Ook is het mogelijk om het abonnement om te zetten in een Parkeerabonnement van € 7,50 (excl. BTW) per jaar. Met het Parkeerabonnement kunnen geen nieuwe documenten vastgelegd worden, maar blijven de overige functionaliteiten wel beschikbaar

 

Verkrijg ik ook octrooi of patent als ik mijn idee via CC Proof registreer?

Nee!
Octrooi is het officiële Nederlandse woord voor patent dat in feite de Engelse of Duitse aanduiding van een octrooi is. Een octrooi kan worden gebruikt voor het beschermen van nieuwe ontwikkelingen op technisch gebied. CC Proof kan wel goed gebruikt worden om je idee alvast auteursrechtelijk te laten beschermen alvorens je besluit een octrooionderzoek te laten uitvoeren door het Bureau voor de Industriële Eigendom. Het opstellen en indienen van een octrooiaanvrage via een octrooigemachtigde kost gemiddeld € 2000, tot € 4000, afhankelijk van de bestede tijd. Wij beschikken over een netwerk van professionele octrooi gemachtigden.

 

Zelf een vraag stellen?

Als jouw vraag er niet tussen staat, neem dan gerust even contact met ons op: info@ccproof.nl