Auteursrecht op productvormgeving

Heb jij een mooi product gemaakt? Op de vormgeving hiervan rust auteursrecht. Anderen mogen dit ontwerp dus niet zonder jouw toestemming gebruiken. Hoe kun je aantonen dat jij de trotse bezitter bent van dit exclusieve recht?

Scheer je weg!

9000000012291534Deze zomer werd de bescherming van product- vormgeving bevestigd in een uitspraak van de rechter. De rechtbank in Den Haag gaf haar oordeel in een zaak over mogelijke inbreuk op het auteursrecht van Philips door supermarktketen Lidl. Lidl had onder het eigen merk ‘Silvercrest’ een scheerapparaat op de markt gebracht dat wel erg leek op een van de scheerapparaten van Philips. Het elektronicabedrijf had bij de rechter daarom een lijst ingediend met 36 eigenschappen die volgens hen gekopiëerd waren. De rechter kwam na zijn onderzoek tot de conclusie dat inderdaad sprake was van inbreuk op het auteursrecht. Lidl mag het scheerapparaat daarom niet meer promoten of verkopen en het bedrijf draait op voor de kosten van de rechtszaak, €16.000,-. Daarnaast legde de rechter een dwangsom op van € 5000,- per dag dat het apparaat nog in de winkel zou liggen.

Vormgeving beschermen

Zodra jij een ontwerp op papier zet, ontstaat het auteursrecht. Hier hoef je niets voor te doen en het zorgt ervoor dat jij de enige bent die dat werk openbaar mag maken en mag verveelvoudigen. Om te kunnen bewijzen dat het jouw creatie is kan het belangrijk zijn om aan te kunnen tonen wanneer jij het ontwerp precies in je bezit had.

Jouw ontwerp vastleggen

Door je ontwerp te uploaden in jouw eigen CC Proof account, voorzie je jouw creatie van een officiële geboortedatum. Hiermee kun je aantonen dat jij de eerste bent met het werk en dus de auteursrechten bezit. Het certificaat dat je in handen krijgt bij de registratie van jouw document, heeft ook een preventieve werking. Door te laten zien dat je werk beschermd en vastgelegd is, nodig je andere partijen namelijk uit om eerlijk met je werk om te gaan. Jouw geregistreerde werken kun je veilig delen vanuit je account. De ontvanger krijgt dan een link toegestuurd waarmee hij het document, voorzien van de officiële datumstempel, eenmalig kan downloaden.

Start hier met het registreren van je ontwerpen.