Kermisattractie ‘Freak Out’ is auteursrechtelijk beschermd

Je denkt er niet meteen aan, maar kermisattracties kunnen ook auteursrechtelijk beschermd zijn.

De Nederlandse attractiebouwer KMG ontwikkelt, ontwerpt en produceert kermisattracties. In 2002 heeft KMG “Freak Out” ontworpen en een proces aangespannen tegen de familie Dauphin. KMG is van mening dat de kermisattractie “Hang Over” van de familie Dauphin inbreuk maakt op het ontwerp van KMG.

Uiteraard dient een kermisattractie in de basis te voldoen aan technische en functionele eisen, maar het concept of het uiterlijk kan beschermd zijn met intellectuele rechten. Volgens KMG is door overname van de vormgeving in dit geval inbreuk gepleegd op haar auteursrechten op de “Freak Out”.

Volgens de rechter zorgen de specifieke keuzes van KMG voor een andere totaalindruk ten opzichte van andere bestaande attracties en is daarmee de “Freak Out” een auteursrechtelijk beschermd werk. Omdat zowel de vormgeving, versiering en kleurgebruik van de “Freak Out” exact zijn overgenomen in het ontwerp van de “Hang Over” oordeelt de rechter dat er inbreuk op het auteursrecht van KMG wordt gemaakt.

KMG pikt dus niet langer dat buitenlandse firma’s er met hun ideeën en ontwerpen vandoor gaan en CC Proof sluit zich hier volkomen bij aan en dit nieuws bewijst maar weer hoe belangrijk het is om dus ook je kermisattracties vast te leggen.

freakouthangover

“Freak Out”

“Hang Over”